VvE verzekeringen

Welke verzekeringen zijn verplicht voor VvE’s en welke zijn verstandig om af te sluiten. Lees het in het VvE verzekering overzicht hieronder.

Verplichte VvE verzekeringen

Opstalverzekering / gebouwenverzekering

De opstalverzekering is de belangrijkste verzekering van de VvE. De opstalverzekering heet ook wel de gebouwenverzekering en dekt schade door storm of brand aan de gemeenschappelijke delen van het pand zoals gevels, vloeren en muren. Een Opstal/ gebouwenverzekering is voor VvE’s wettelijk verplicht. De hoogte van de premie van de opstalverzekering wordt gebaseerd op de herbouwwaarde; de kosten van het opnieuw bouwen van het pand wanneer deze totaal verloren gaat. De herbouwwaarde is in het algemeen veel lager dan de marktwaarde. U kunt de herbouwwaarde laten vaststellen door een taxateur om onderverzekering te voorkomen.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een Opstalverzekering / gebouwenverzekering?

 • De polisvoorwaarde in relatie tot de hoogte van het eigen risico.
 • Bevat de verzekering een appartementenclausule? Het bestuur van de VvE is verplicht om ervoor te zorgen dat deze in de polis wordt opgenomen zodat schade die ontstaat door schuld van één appartementseigenaar, de verzekeraar toch uitkeert.
 • Is glas mee verzekerd?

Aansprakelijkheidsverzekering 

De aansprakelijkheidsverzekering ofwel WA-verzekering dekt schade aan derden, of spullen van derden, die veroorzaakt worden door het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan een bezoeker van het gebouw die struikelt over een losliggende drempel en een been breekt of een lek in de parkeergarage dat schade veroorzaakt aan een auto? De aansprakelijkheidsverzekering is voor VvE’s verplicht, behalve voor VvE’s uit 1973 en daarvoor.

Aanbevolen VvE verzekeringen

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Bestuurders nemen beslissingen voor de VvE. Soms pakt dit verkeerd uit. Met een VvE Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering zorgt u dat u niet aansprakelijk bent metuw privévermogen. Omdat het bij VvE’s vaak om grote bedragen gaat, is een verstandig om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Rechtsbijstandsverzekering voor VvE’s

De rechtsbijstandverzekering van individuele eigenaren of bestuurders geeft geen dekking bij juridische geschillen. Denk hierbij aan geschillen met een aannemer Of onenigheid met een bewoner omdat deze zich niet aan het huisreglement houdt?  Eind 2013 heeft het Hof van Justitie bepaald dat een rechtsbijstandsverzekerde altijd de mogelijkheid moet hebben om zelf een jurist of advocaat aan te wijzen die hem bij zal staan in een geschil. Daardoor kunt u in VvE-zaken ook onze VvE jurist inschakelen. Lees hier meer informatie over rechtsbijstand VvE.

Overige VvE verzekeringen

Ongevallenverzekering Vrijwilligers

Vaak voeren bewoners van de VvE zelf regelmatig diverse onderhoudswerkzaamheden uit. Helaas kunnen tijdens deze werkzaamheden kleine ongelukken gebeuren. Met een ongevallenverzekering Vrijwilligers verzekert u zich tegen de financiële gevolgen hiervan. Over het algemeen zijn mensen hier niet tegen verzekerd via hun privé verzekeringen.

Glasverzekering

De meeste VvE gebouwen bevatten veel glas. Met een Glasverzekering verzekert u zich tegen glasschade, bijvoorbeeld door storm of schade. Let op! Het kan zijn dat u met uw opstal-/ gebouwenverzekering al verzekerd bent voor glasschade.

Car-verzekering / bouwverzekering

Een CAR-verzekering, ook wel bouwverzekering genoemd, is een verzekering die in de basis dekking biedt voor schade die optreedt tijdens de bouw aan de nieuwe ‘werken’, maar met name de extra rubrieken zijn voor een VvE van belang. Lees hier meer over de Car verzekering.

Wist u dat?

 • U op werkdagen altijd vrijblijvend kunnen bellen naar onze gratis heldesk?

 • Wij op een begrijpelijke manier antwoord kunnen geven op al uw vragen.

VvE verzekering

Waarom VvE advies?

VvE problemen zijn onze uitdaging! VvE Advies kan als onafhankelijke partij uw vereniging van Eigenaars zeer snel en gedegen bijstaan met zowel bouwkundige, juridische als installatietechnische vraagstukken.

 • Allround dienstverlening

  Voor al uw onafhankelijke VvE adviezen

 • Specialisten in huis

  Ons team bestaat uit bouwkundig ingenieurs, juristen en technisch specialisten

 • Begrijpelijke taal

  Duidelijke en concrete oplossingen en hoogwaardig advies