CAR verzekering VvE

Wel of geen bouwverzekering afsluiten?

Een CAR-verzekering, ook wel bouwverzekering genoemd, is een verzekering die in de basis dekking biedt voor schade die optreedt tijdens de bouw aan de nieuwe ‘werken’, maar met name de extra rubrieken zijn voor een VvE van belang.

Er zijn grofweg drie manieren om risico’s bij bouwwerkzaamheden te beheersen of de gevolgen te verminderen. Je kunt afspraken vastleggen over welke partij een risico draagt in de overeenkomst. Je kunt sparen voor de gevolgen van risico’s en de negatieve gevolgen voor lief nemen of je kunt je ervoor verzekeren.Een ‘eigen’ bouwverzekering dekt vaak meer risico’s af dan als de aannemer de verzekering sluit, de verzekering sluit aan bij de belangen van de VvE en het kan zelfs voordeliger zijn!

Risico’s geen CAR verzekering

Daarbij wijs ik onder meer op de insteek van de verzekeringnemer. Een aannemer denkt bij het afsluiten van een bouwverzekering aan zijn eigen belangen: welke risico’s kan en wil hij lopen en welke niet. Natuurlijk spelen daarbij de wensen van zijn opdrachtgever mee, maar als de opdrachtgever geen specifieke eisen stelt, zal de aannemer alleen zijn eigen belang verzekeren.

Bij meerdere (neven-)aannemers allemaal zelf verzekerd zijn en zij zijn tegelijkertijd op de bouwplaats aanwezig kan schade-afwikkeling ingewikkeld worden. Ook kan een faillissement van de aannemer een groot risico inhouden voor de VvE, welk risico niet aanwezig is als de VvE zelf de verzekering afsluit.

CAR verzekering kosten

De kosten van een bouwverzekering voor de VvE vallen -zonder uitgebreid onderzoek gedaan te hebben- volgens mij erg mee. De aannemer berekent de premie als percentage van de opdrachtsom door (al dan niet ‘verstopt’ in de post algemene kosten), terwijl de VvE vaak goedkoper uit is door zelf de verzekering af te sluiten.

Meer informatie CAR verzekering

Meer informatie, uitleg, overwegingen en argumenten vindt u in dit artikel. Voor opmerkingen, vragen, suggesties of aanvullingen kunt u  altijd met ons contact opnemen. Ook kunt u bij ons terecht voor hulp bij aanbesteding, afwegen van risico’s en advies over contracten en algemene voorwaarden.

Auteur:

mr. Klaas Jan SchuursVvE jurist

Hulp nodig?

Tegenwoordig komen VvE’s die zelf meer de regie in handen nemen bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden steeds vaker voor. Dat is een goede ontwikkeling. Hierdoor zijn VvE’s minder afhankelijk van de aannemers, kunnen ze betere voorwaarden en prijzen bedingen en worden de werkzaamheden meer uitgevoerd overeenkomstig de wensen van de gezamenlijk eigenaars.

Uiteraard kan VvE Advies u ook bijstaan bij en adviseren over aanbesteding van werk, verdeling van risico’s en het onderhandelen over de risico’s en overige voorwaarden.
CAR verzekering

Meer VvE informatie